Wat is relaxatietherapie?

Relaxatietherapie richt zich op het verbeteren of herstellen van de harmonie tussen lichaam en geest. Wanneer we ons”niet goed in ons vel voelen” is er meestal een onevenwicht tussen beide.
Het is dan ook een therapie waarbij we lichaam en geest niet als iets afzonderlijks gaan bekijken. Gebruikmakend van verschillende technieken trachten we te streven naar een innerlijke rust. Door deze innerlijke rust gaan we ons meer bewust worden van onze mogelijkheden en onze tekortkomingen. Zo leren we onze grenzen te respecteren en verhogen op deze manier de mentale en fysieke weerstand.

Relaxatietherapie is een erkende verstrekking binnen de kinesitherapie. Er wordt gewerkt op voorschrift van een huisarts of specialist, deze therapie komt dan ook in aanmerking voor een terugbetaling onder bepaalde voorwaarden.

Hoe werkt het?

  • WANNEER RELAXATIETHERPIE

    Bij specifieke gezondsheidsproblemen :
    – Ademhalingsproblemen zoals hyperventilatie
    – Paniekaanvallen , angsten, burn-out
    – Slaapproblemen 
    – Psychosomatische klachten
    – Fibromyalgie , chronisch vermoeidheidssyndroom
    – Concentratieproblemen
    – Stress reductie
    – …

    Maar ook in het dagelijkse leven. Om je bewustzijn positiever te ontwikkelen. Je houding tegenover jezelf en ten opzichte van derden te verbeteren en om meer weerstand tegen stress op te bouwen.

  • Praktische info

    Een sessie start met een kennismakingsgesprek gevolgd door een kinesitherapeutisch onderzoek (info mbt klachten, waarnemingen en eventuele functietesten). Daarna gaan we samen oefenen , aangepast aan je individuele nood. Achteraf bespreken we samen hoe je de sessie hebt ervaren. Een sessie duurt gemiddeld één uur.
    Er wordt ook een schema voorzien om thuis zelfstandig verder te oefenen. Evolutie, bevindingen en resultaten van de sessies worden, indien nodig, via verslag overgemaakt aan de voorschrijvende arts.
    Voorzie loszittende kledij en de nodige documenten bij je eerste sessie ( doktersvoorschrift , gegevens mutualiteit ).

  • Werkwijze

    Er wordt zowel gewerkt met technieken vertrekkende vanuit het lichaam zoals ademtherapie , massages , stretching. Maar vooral de visie vertrekkende vanuit het bewustzijn komen veel aan bod. Hierbij gaan we werken via specifieke mentale technieken en gebeurt de relaxatie via stembegeleiding ; sofrologie, mindfulness en meditatie- oefeningen.

  • links